Gebelik Şansınızı Arttıran 10 Öneri

Gebelik Şansını Artıran 10 Altın Öneri
Normalde çiftlerin %85 kadarı bir yılın içinde gebe kalır. Her ay gebelik şansı %20-25 arasında değişmektedir. Bazen çiftler bu şanslarını arttırmak isterler. İşte onlar için kolayca gebe kalmalarını sağlayacak olan altın tavsiyeler:

1. Düzenli Olarak Jinekolog Muayenesine Gidin.
Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek, sağlıklı ve rahat bir doğum yapmak ve sağlıklı bir bebeğe sahip olmak için hamile kalmaya karar verdiğinizde doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Bizler, sizin ve dünyaya gelecek olan bebeğinizin zarar görmemesi için daha gebe kalmadan bazı önerilerde bulunuruz ve sürecin sağlıklı gelişmesi için planlamalara yaparız.
Gebelik öncesi muayenede amaç sizde var olan ve belki de sizin bilmediğiniz bir sorun varsa onu araştırmak ve sizin bedenen ve ruhen gebeliğe hazır olup olmadığınıza bakmaktır. Bu ilk muayenede önce dikkatli bir öykünüz alınır. Şimdiye kadar başınızdan geçen önemli medikal problemler sorgulanır.
PAP-Smear testi (rahim ağzı kanser taraması) yapılır. Jinekolojik ultrasonografide kist, myom, rahim problemnleri araştırılır. Varsa enfeksiyonlar tedavi edilir, ki bunlar vagina pH seviyelerini bozarak çoğunlukla gebeliği kısıtlayıcı birer faktör olarak rol oynarlar.

2. Gebelik Öncesi Testlerinizi Yaptırın
Ante-natal yani gebelik öncesi şu testler yaptırılmalıdır. Kan grupları (anne ve baba adayının), Tam kan sayımı, Tam idrar tahlili, Mikrobik-serolojik testler (HBsAg, Anti-HbsAg, Anti-HCV, Anti-HIV I/II, Toxoplasma IgM/IgG, Rubella IgM/IgG, CMV IgM/IgG), Açlık kan şekeri, Karaciğer ve Böbrek Enzimleri (AST, ALT, LDH, BUN, Kreatinin) ve TSH ve fT4. Örneğin hipotiroidi probleminiz varsa gebe kalma ihtimaliniz zayıflar. Tedavi sonrası bu şansınız ani olarak artış gösterir.

3. Folik Asit Vitaminine Başlayın, Başka ilaç kullanacaksanız dikkatli olun
Gebe kalmayı planlayan kadınların her gün en az 0.4 mg folik asit almaları tavsiye edilir. Bu vitamin bebeklerde nöral tüp defekti görülme olasılığını ve erken dönem bazı düşükleri azaltır. Marul, tere otu, ıspanak, ceviz, badem, brokoli, bezelye, kavun, avokado, muz, portakal, lahana, yeşil biber, unlu mamuller ve ekmek çok iyi bi.rer folik asit kaynağıdır. Yeterli folik asit alındığından emin olunamıyorsa vitamin tabletler kullanılabilir. Aldığınız vitaminde 400 mg folik asit bulunmalıdır.
Gebelik planlıyorsanız her ay gebe kalma şansınız var demektir. Bu nedenle başka nedenlerden dolayı ilşaç kullanmanız gerekirse dikkatli olmanız gerekir ve ilgili hekime gebelik ihtimalinden bahsetmeniz gerekir. Zaten kullandığınız ilaç varsa da doğum hekimine danışılması önemlidir.

4. Sigara ve alkolü bırakın.
Sigara içmenin fertilite üzerinde de olumsuz etkisi olduğu bilinmektedir. Sigara içen kadının üreme kapasitesi azalır. Sigara içen çiftlerde tüp Bebek tedavilerinde dahi başarı şansı düşer. Sigara içenlerde erken menapoz daha sık görülür. Ayrıca gebelik sırasında sigara kullanımı, erken doğum, gelişim geriliği ve diğer komplikasyonların görülme riskini artırır. Düzenli alkol kullanımı, erkeklerin sperm üretimini azaltır. Alkol gebe kalmanızı engelleyebileceği gibi, gebelikte de doğum kusurlarının görülme olasılığını artırır.

5. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin ve ideal kiloya inip sabit kilonuzu koruyun.
Aşırı şişmanlık veya zayıflık adet düzenini bozar. Aşırı fazla veya düşük kilo yumurtlama dengesini değiştirerek gebe kalmayı güçleştirir. Ideal kiloya gelmek ve bunu sabit tutmak önemlidir. Beslenme, gebeliğin oluşması ve devam etmesini etkilemektedir. Bu yüzden, dengeli bir diyetin yanısıra, normal kilonun korunması için kalori alımı da sınırlandırılmalıdır. Fazla miktarda yağ içeren yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Yiyecek seçiminde antioksidan ve özellikle vitamin C ve E'den zengin olanları tercih etmekte fayda var. Bu yiyecekler erkeklerde sperm sayı ve hareketlerini olumlu etkiler. Kafein alımını tamamen bırakmanızı ya da günde kafeinli sadece bir içecek ile sınırlamanızı öneriririz. 1 fincan kahvede 150-200 mg, bir fincan çayda 40 mg, orta boy bir çikolatada 10 mg kadar. Eşinizde oluşabilecek sperm azlığı da hamile kalmanıza engel olabilir. Bu sorunu azaltmak için eşinize bol bol magnezyum içeren besinler veri. Tahıllar, fındık, fıstk, ceviz, ayçiçek çekirdeği magneayum açısından zengin besinlerdir.

6. Yaşam Şeklinizi değiştirin, Stresi azaltın.
Stres, infertilite üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir, direct yumurtlamayı baskılayabilir. İnfertilite nedenli stress en az kanser, AİDS ya da diğer hastalıklarla karşılaştırılacak kadar önemlidir. Yapılan çalışmalar, stresi azaltmanın gebelik başarı şansını artırabileceğini göstermiştir.

7. Egzersiz yapın.
Yüzme, bisiklet ve yürüyüş, aerobik, plates, yoga yapılabilir. Spor sayesinde yağlar yakılır, stres seviyesi düşer ve hormonal işleyiş düzelir. Aşırı yorucu ve zorlayıcı egzersiz adet ve yumurtlama düzenini bozabilir, kaçınılmalıdır.

8. Uykunuzu aksatmayın.
Gece geç saatlerde yatıp, günü yatakta geçirenlerde yumurtlama peryodu bozulabilir. Uyku düzeni bozulması yorgunluk ve strese yol açar. kısır döngüğ çalışır ve adet düzeni bozulur.

9. Uzun seyahatlere çıkmayın.
Hamile kalmak istiyorsanız, uzak ve uzun seyahatlerden uzak durun. Çünki ülkeler arasındaki saat dilimi ve iklim farkları siklusunuzu olumsuz etkileyebilir.

10. Doğru Zamanda ve Şekilde İlişkiye Girin
Yumurtlamayı takiben yumurtanın döllenebilme süresi 24-48 saat, spermin dölleyebilme süresi ise 72 saattir. Bu nedenle ilişki zamanlamasına dikkat etmek gerekir. Kadınlar bekledikleri adetten 14 gün önce yumurtlarlar. Gebelik olasılığının en yüksek olduğu ilişki yumurtlamadan önceki bir kaç gün içinde gerçekleşendir. Böylece yumurtlama olduğunda spermle karşılaşma olasılığı artar. Olasılığı arttırmak için her gün ilişkiye girmenin faydası yoktur. 2-3 günde bir olması yeterlidir. Haftada iki veya üç kez düzenli olarak seks yapmanız durumunda döllenme için uygun zamanı denk getirme şansınız artacaktır. Kadının üstte olduğu durumlarda sperm kolayca dışarı akacağından şansı arttırmak için tam tersi şekillerde ilişki yaşanmalı, gerekirse sperm hemen dışarıya akmasın diye tedbirler alınmalıdır.