KISIRLIK TEDAVİSİ

Kisirlik(Infertilite) tanisi almis ciftlerin tedavi alternatifleri nelerdir?
CEVAP:Cifte kisir tanisi konuldugunda tedavi modelini belirlemede kisirligin nedeni en onemli faktordur.Herseyden once kisirligin nedeninin erkek ya da kadin faktorunden hangisinden kaynaklandigi ortaya konmalidir.Erkek kisirligi vakalarinda uroloji uzmnlari devreyre girmektedirler.Burada erkege ait problemin giderilmesi icin medikal ya da cerrahi tedaviler hastanin kosullarina gore tercih edilebilmektedir.Ornegin sperm sayisinin az olmasi hormonal nedenlerden kaynaklaniyorsa ilac tedavileri ile bu durum duzeltilebilmektedir.Sperm sayisi ve hareketlerini etkileyen varikosel(erkek yumurtaliklarina gelen kan damarlarinin genislemesi) hastaligi ise cerrahi yollarla ortadan kaldirilabilmekte ve sperm sayi,hareket ve kalitesi artirilmaktadir.Bunun yaninda sperm sayisi ve hareketi hafif kisitlanmis hastalarda ise asilama tedavisi bir alternative olmaktadir.

Kadin kisirligi sozkonusu oldugunda neler yapilmaktadir?
CEVAP:Probleme yonelik hareket edilmelidir.Ornegin sebep sadece yumurtlama bozuklugu ise ilaclar yardimi ile yumurtlamanin saglanmasi bir cok vakada sorunu ortadan kaldirmaktadir.Anatomik bir neden ait kisirlik sozkonusu oldugunda cerrahi tedavi secenekleri mevcuttur.Kadinin rahiminde myom,polip ya da dogustan rahimin icinde septum(rahim ici perde,rahim ici duvar) dedigimiz yapi varsa bunlar kpali ameliyat yontemleri olan laparoskopi ve histeroskopi ameliyatlari ile ortadan kaldirilmaktadir.Yine tupleri ile ilgili problemi olan hanimlarda laparoskopi ameliyatlari ile tuplerin tikanikliklari acilabilmekte,Karin icinde olusmus olan ve kisirliga neden olan yapisikliklar giderilmektedir.

Asilama tedavisinden bahsettiniz,asilama nedir?
CEVAP: Asilama erkekten alinan spermlerin laboratuvar ortaminda ozel bir takim islemlerden gecirilmesini takiben,secilen daha kaliteli spermlerin direkt olarak anne adayinin rahimine enjekte edilmesi islemidir.Laboratuvarda yapilan islemde spermlerin hareket kabiliyetleri bir miktar artirilmaktadir ve hem hareket hem de sekil olarak daha iyi durumda olanlari secilebilmektedir.Bu islem icin oncelikle bayanin kendiliginden gelisen yumurtlamasi takip edilir ya da yumurtlamasi bizim tarafimizdan uyarilir.Yumurta gelisimi belli bir asamaya geldiginde catlatma ignesinin uygulanmasi sonrasi 34-37 saat sonra hazirlanmis olan spermler rahime direkt olarak enjekte edilirler.Bu islem agrisiz ve uygulanmasi kolay bir islemdir.

Asilama tedavilerinde basari orani nedir?
CEVAP: Her asilama tedavisinde basari orani yaklasik % 18-22 arasinda degismektedir.Bu bazen hastalara cok dusuk biro ran gibi gelmektedir.Ancak sunun bilinmesi gereklidir ki hicbir sorunu olmayan erkek ve kadin duzenli olarak birlikte olduklarinda dahi bir ay icinde gebelik etme sanslari maksimum % 25’dir.Dogal olarak var olan bu oran gozonune alindiginda % 18-22 oldukca iyi bir orandir.

Hangi hastalar asilama tedavileri icin uygundur?
CEVAP: Asilama tedavisinin yapilmasi icin erkegin sperm sayisi ve hareketinin belli bir degerin uzerinde olmasi zorunludur.Burada hastalarin bilgi karmasasi yasama ihtimalleri yuksektir.Alt sinirin ne oldugu sorgulanabilir.En genel hali ile yikama islemi sonrasi hareketli sperm sayisi 2 milyonun ustunde olan hastalar asilama tedavileri icin uygundur.Ama kadin acisindan tuplerin en az bir tanesinin acik ve kaliteli durumda olmasi gerekmektedir.

Asilama tedavileri kac kere yapilmaktadir?
CEVAP: Asilama tedavilerinde bir sayi sinirlamasi yoktur.Ancak asilama ile gebelik etmedigimiz hastalarda defalarca asilama tedavisinde israr etmeyiz.3-4 kere asilama uygulamasina ragmen gebelik olmuyorsa, hastanin asilama ile gebe kalma sansi hala var olsa bile hasta tup bebek uygulamalarina yonlendirilmelidir.Cunku 3-4 kere asilama yapilan bir ciftte toplamda gebelik sansi % 45-60’a kadar cikmaktadir.Ancak asilama sayisini artirarak daha yuksek gebelik oranlari elde edilememektedir.Bu nedenle 4 kereden fazla asilama denemesi onerilmemektedir.

Tüp bebek yöntemi ne zaman devreye giriyor?
CEVAP: Açıklanamayan infertilitede 3 kez aşılama yapıldıktan sonar gebelik oluşamıyorsa, tüplerde düzeltilemeyen hasar varsa, sperm sayı, morfoloji ve hareketleri aşılama için uygun değilse, kadın yumurtalık kapasitesi kötü is eve ailenin isteği de bu yönde ise tüp bebek tedavilerine geçilir.

Tüp bebek tedavisi ve mikroenjeksiyon aynı şeyler midir?
CEVAP: Hayır, tüp bebek tedavisinde yumurtalar toplandıktan sonra her yumurtanın üzerine belli sayıda sağlıklı hazırlanmış spermler bırakılır ve spermlerden birinin bu yumurtayı döllemesşi beklenilir. Mikro enjeksiyonda ise embriyolog tarafından her yumurtanın içine 1 adet sperm hücresi enjekte edilir. Burda başarı şansı daha yüksektir. Iş şansa bırakılmaz. Özellikle sperm parametreleri bozuk olan hastalarımızda ve genel olarak başarı şansı daha yüksek olduğu için temelde çoğu hastamızda biz tüp bebek yerine mikroenjeksiyon yöntemini tercih etmekteyiz.

Tüp bebek tedavileri kaç kez denenebilir?
CEVAP: kişinin yumurtaları çalıştığı müddetçe tüp bebek tedavileri teorik olarak denenebilir. Tabii ki bunun maddi, manevi, psikolojik ve sosyolojik yönü de vardır. Riskleri de mutlaka mevcuttur. Bu nedenle tedavi sayısı hekim ile konuşulmalı, tedaviler arası sure ve deneme sayısı klinik tarafından belirlenmelidir.

Tüp bebek tedavilerinde genetik tanı şansı da var mıdır?
CEVAP: Tabii ki, ebriyoları anne rahmine vermeden once genetic tanı işlemi yapılabilir. Bu yöntemin adı PGT (Pre-implantasyon Genetik Tanı) dir. Ileri yaş, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı, tekrarlayan düşükler, sakat çocuk doğurma, akraba evlilikleri, tek gen hastalıkları, kalıtsal hastalık taşıyıcılığı durumlarında bu yöntemi öneriyor ve uyguluyoruz.