Kış Aylarında Nelere Dikkat Edilmeli

Kış aylarında hamile bayanlar özel olarak nelere dikkat etmeli?
Anne adaylarının hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlığı için dikkat etmeleri gereken birtakım kurallar vardır. Bu kurallara uymak, olası riskleri de azaltmak veya gidermek anlamı taşımaktadır. Kış aylarına özel olarak oluşan her türlü riskten sakınmak, sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz açısından önemlidir. Bağışıklık sisteminizin kuvvetli olması ve bebeğinize etki edebilecek durumlardan korunmak için özellikle beslenme, hijyen, kışlık giyim ve ilaç kullanımı gibi konularda titiz davranmak gerekir.
•Bebeğin büyümesi, sağlıklı olması, ruhsal, fiziksel, zihinsel yönden iyi gelişmesi annenin sağlığı ve beslenmesi ile doğru orantılıdır. Gün içinde her besin grubundan yeterli miktarda almanız ve ihtiyacınız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri besinlerden sağlamanız gerekir. Kış aylarında, bağışıklık sistemini destekleyen A ve C vitaminlerini turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, yeşil biber, karnabahar, yeşillikler vb. sebze ve meyvelerden sağlayabilirsiniz. Taze sıkılmış meyve suları tüketebilirsiniz.
•Hamileliğiniz süresince cildiniz daha hassas olacak ve daha çok bakıma ihtiyaç duyacak. Özellikle soğuk havalarda cildiniz kuruyup çatlayabilir ve çatlaklar da enfeksiyon riskini arttırır.Bu nedenle el ve yüz yıkamada soğuk su yerine ılık su kullanmalısınız.
•Soğuk algınlığı ya da gribe yakalanmamak için, salgın dönemlerinde kapalı -kalabalık mekanlarda uzun süre kalmamalı ve ellerinizi sık sık yıkamalısınız.
•Kışın hamile giyiminde tek parça kalın kıyafetler yerine, kat kat, rahatsızlık vermeyecek yumuşak kıyafetler giyilmesi önerilir. Polyester ve sentetik kumaşlar yerine pamuklu kumaşları tercih etmeli ve aşırı terlemekten de kaçınmalısınız.

Hangi kış hastalıkları onlar için daha riskli?
Kış aylarında özellikle üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülmektedir. Özellikle kulak ve sinüs sorunları hamilelikte sıklaşır. Bu dönemde sinüs enfeksiyonlarına 2-3 kat daha fazla rastlanır. Hamilelikte bu durumlar için güvenli kabul edilen ilaçlar mevcuttur. Burun akıntısı olan hamileler, boğaz ve akciğer enfeksiyonuna daha yatkındır. Tuzlu su (okyanus suyu gibi) bazlı spreylerin kullanımında sakınca yoktur.
Hamilelikde gribal enfeksiyonlar da sık gözlenir. Gebelik, gribin ciddi medikal komplikasyonlarının görülme riskini artırır. Grip sezonunda 14. haftadan daha ileride olan anne adayları mutlaka aşılanmalıdır. Eğer gribe yakalanırsanız, yatak istirahati yapın ve bol sıvı tüketin. Birkaç gün içerisinde sağlığınıza kavuşmazsanız ve öksürüğünüzde şiddetlenme, nefes almada güçlük oluşursa doktorunuza haber verin.Hamileliklerinin büyük dönemi kış aylarına denk gelen kadınların en çok merak ettikleri konulardan biri grip aşısı yaptırmanın zararlı olup olmadığıdır. Gribi ve neden olduğu ciddi komplikasyonları önlemenin tek ve en etkili yolu grip aşısıdır. Grip aşısının etkinliği genelde aşı yapılan kişinin yaşına ve o yıl enfeksiyona neden olan virüsle aşının içerdiği inaktive virüsün benzerliğine bağlı ve ortalama %70 - 90 civarındadır.Hamileliğin son dönemlerinde gribe yakalanan kadınlarda komplikasyon görülme riski artar. Bu nedenle grip sezonunda 2. ya da 3. trimesterda olacak olan tüm hamile kadınların grip aşısı olmalarını öneriliyor. Grip aşısı için en uygun dönem Ekim ve Kasım aylarıdır. Ancak bu aylarda hamileliklerinin ilk trimesterını yaşayanlarda ertelenebilir. Aşı kas içi enjeksiyon olarak koldan yapılır. Domuz gribi aşısı için ise sizi takip eden hekime müracaat etmeli ve onun önerileri doğrultusunda aşıyı yaptırmalısınız.

Çevresel koşullara karşı nasıl önlemler almalı?
Anne adaylarının kış aylarında dışarı çıkarken yüksek topuklu olmayan, altı kaymayacak ayakkabıları tercih etmeleri önerilmektedir. Soğuk kış aylarında sıcak içeceklerin tüketilmesi hem sıvı hemde ısı kaybının önlenmesi için yaralıdır. Anne adaylarının dışarıda olduğu kadar evde ve işyerlerinde de gerekli vücut ısılarının sağlayacak kadar giyinmeleri önemlidir.
Kış aylarında çoğunlukla evlerde ya da kapalı yerlerde vakit geçirildiğinden, hamilelerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri, sağlıklı havalandırma olmalıdır. Yetersiz havalandırma hem bulaşıcı hastalıkların daha kolay yayılmasına sebep olur, hem de hava kirliliği faktörüyle bebeğinize zarar verebilir.
Evde ısınmak için kullanılan kömür, odun vs. gibi yakıtlar, evdeki havanın da kirlenmesine sebep olur. Ayrıca temizlik için kullanılan kimyasallar, merkezi ısıtma-soğutma sistemleri ve nemli mobilyalar da bu kirliliği tetikler. Pencereleri ve kapıları açarak evdeki havalandırmayı sağlayabilir, mutfak ve banyodaki havalandırma fanlarından yararlanabilir ve hava temizleyici cihazlardan edinebilirsiniz.
Yoğun hava kirliliği yaşanan bir şehirde yaşıyorsanız, kışın bu havada bulunan toksik maddeleri teneffüz etmeniz, özellikle bebeğinizin organlarının oluştuğu ilk üç aylık dönemde, bebeğinize zarar verebilir. Şehirdeki hava kirliğinin arttığı dönemlerde fazla dışarı çıkmayarak önlem alabilirsiniz.
Hamile kaldığınızı öğrendiğiniz an sigarayı bırakmış olsanız dahi, “pasif sigara içiciliği” bebeğinizde rahim içi gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı, öğrenme ve davranış bozuklukları ve bazı çocukluk çağı kanser riskilerini arttırır. Evinizin hiç bir yerinde sigara içilmesine izin vermemeli ve sigara kullanılan mekanlardan uzak kalmalısınız.

Kış beslenmesi nasıl olmalı?
Kış mevsiminde gıdaları konserve yerine taze olarak tüketilmelidir. Hamilelik döneminde kış aylarında bol bol C vitamini tüketmeye özen gösterilmelidir. Kışın artan D vitamini ihtiyacını karşılamak için daha fazla balık tüketmeye dikkat edilmelidir. Güneşli havalarda 20 dakika güneşe çıkılabilir. Kırmızı et yerine beyaz et veya balık eti tercih edilmelidir. Kuru fasulye, nohut ve yeşil mercimek gibi kuru baklagiller ile pirinç iyi birer protein kaynağıdır. Kış mevsiminde artan protein ihtiyacı haftada 2-3 gün bu besinlerden rahatlıkla karşılanabilir. Hamilelikte artan kalsiyum, demir ve vitamin ihtiyacının karşılanması için tahıllar ve kuru baklagiller, tüketilmesi gereken besin grubunda yer alır. Bu dönemde hem annenin hem de bebeğin ihtiyaç duyacağı vitaminlerin kaynağı olarak görülen pirincin tüketilmesi de, anne ve bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Salata, kışın da vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilmesi bakımından en ideal yiyeceklerdendir.Kış mevsiminde yağlı besinlerin tüketimi artar. Bu da kilo kontrolü üzerine olumsuz etkiler yapar. Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı ve margarinleri tüketmekten kaçınmalı, yemeklerimize ekleyeceğimiz zeytinyağı ve diğer sıvı yağları ise kontrollü olarak tüketmeliyiz.